Blogg

Vågar ni?

Tuff rubrik kanske, men det finns så klart en liten tanke med den:)

I förra inlägget skrev jag om om barn och ungdomars delaktighet i föreningar. Tänkte jag skulle utveckla den tanken lite här.
När ni läst klart inlägget, så hoppas ni jag att ni svarar: ”Visst vågar vi!”

Vi vuxna tar många beslut om hur vi tycker att Barn- och Ungdomsidrott ska fungera för att den ska bli så bra som möjligt.
Det sker på olika platser, så även i föreningarna. Men vad skulle hända om vi låter barnen och ungdomarna få vara med och planera? Få komma med sina tankar och idéer? Få vara med och bestämma?
Jag skrev i det förra inlägget om besöket som hade gjorts i Tomelilla IF, där en kollega träffat barn och ungdomar i lite olika åldrar. Barnen och ungdomarna fick tycka till om Idrottsplatsen.
Utfallet? En massa härliga tankar och idéer. När jag såg vad som kommit fram, så frågade jag kollegan: ”Hur länge höll ni egentligen på?” – ”En timme”.
En timme! Snacka om kreativitet (lite svårt att återge vad som kom fram i ett inlägg). Jag har pratat med en (vuxen) som är med i föreningen om hur de tyckte det var. Det står nog utom allt tvivel att detta inte var sista gången som man sätter sig ner i föreningen tillsammans med barn och ungdomar för att diskutera olika saker.

  Själv var jag och besökte en förening i Trelleborg för ett par veckor sedan. Det var en ledarträff. Det fanns 2 äldre ledare och 12 ledare som var mellan 17 och 22 år.
  Kvällen skulle till största delen handla om en planering av en show som man ska arrangera.
  Det var diskussioner om det mesta kring upplägget. Härliga diskussioner där de unga ledare både kom till tals och hade förslag på hur man kunde utveckla arrangemanget.
  Det märktes tydligt att de ungas tankar och idéer vägde tungt i ”besluten” som togs. Det märktes att det inte var första gången som man hade ett sådant möte, om man säger så.

  Det finns massor av sammanhang som vi borde ställa oss frågan, ”Ska vi fråga vad barnen och ungdomarna tycker?”
  Enskilda evenemang som träningsläger, sommaraktiviteter (tänker på fotbollsskolor, handbollsskolor etc), loppmarknader, shower, träningar m.m.
  Men även i den vardagliga verksamheten. Ex. träningsupplägg, tävlingsupplägg m.m.

  Vad krävs för att få igång det här i föreningarna? Tja, fråga barnen och ungdomarna. Alla kommer att bli vinnare.
  Hur många gånger har vi ställt frågan om de vill vara med i ex. styrelsearbetet? Om de vill vara ledare? Om de skulle vilja tänka sig att bli domare? Om hur de vill att föreningen ska utvecklas?

  Så, nu ställs frågan igen, Vågar ni?
  Jag hoppas att det är några därute som känner att detta vill vi komma igång med. Funderar ni på hur, kontakta gärna mig eller min kollega, så hjälper vi gärna till:)

  Tills nästa gång, vi syns och hörs