Blogg

Unga Ledare

Igår träffade jag tre unga aktivitetsledare i föreningen Tomelilla AIS.
Samuel, Matilda och Olivia som alla är födda 2000, det vill säga 16 år i år, har varit ledare i snart ett år för flickor och pojkar 6-11 år gamla.
Alla tre lirar själv bordtennis och har tidigare sysslat med olika idrotter, men ”brinner” just nu för bordtennisen.

Många föreningar har stora bekymmer att rekrytera ledare, aktivitets- och organisationsledare, men även funktionärer till olika tävlingar
När jag ställer frågan hur det gick till att dessa ungdomar gick in i en ledarroll får jag svaret ”Någon i föreningen frågade oss”.
Det var ju enkelt:). Det kanske vore en tanke i varje förening, ställ frågan.
De nämnde också att det var extra kul att vara ledare i och med att de är tre som delar på det. Det ger en trygghet och skapar ytterligare en gemenskap.

Det var tydligt att dessa ungdomar verkligen gillade sin ledarroll, även om det kan vara lite jobbigt ibland. Men de pratade en hel del om den positiva energi det ger och hur kul det är att få leda och lära ut till barnen.
Saker som de tyckte var viktiga i sin ledarroll var bland annat, variera träningen med bordtennis och lek, att lyssna på barnen och att få dem att lyckas i sin idrott. Klockrent!
De tyckte också att det var kul att se barnen lyckas och se dem växa när de lyckas. Men också att se att de får nya kompisar.
Det kändes som det var bitar från något de plockat upp från tidigare och nuvarande ledare som de haft och har.

  En härlig stund med ungdomar som brinner lite extra för sin idrott, både som aktiva och som ledare. De vill gärna fortsätta i sin ledarroll om tid och utrymme finns.
  Hur kan vi hjälpa dessa ungdomar i sin ledarroll? Det kom upp lite tankar kring detta.
  Föreningen gör en medveten ”satsning” på ett försök att få fram fler ledare, detta är ett sätt genom att få ungdomars intresse att växa som ledare.
  En sak som vi pratade om var stödet från vuxna. Inte att de vuxna ska styra hur träningar och liknande ska läggas upp och genomföras, utan ett stöd att finnas där om något skulle inträffa som kan vara svårt att hantera.
  Jag tror att det är mycket viktigt att det finns ett stöd från vuxna på plats. Någon som kommer fram innan träningen och pratar, någon som kollar läget efter träningen.
  Dessa ungdomar har lärt sig en hel del genom att själva vara ledare, inte minst vikten av att lyssna på sin ledare. Och bara en sådan sak gör ju att de kan utvecklas i sin idrott:)

  Det finns en del föreningar som har unga ledare och har god erfarenhet av detta. Men nog borde det kunna spridas mycket mer.
  Ge ungdomarna förtroendet, ställ frågan, ge dem en trygghet så att de kan utvecklas, ge dem utbildningsmöjligheter. Idrotten kommer med denna ungdomskraft växa och bli stark.
  Så börja från början: Ställ frågan…

  Tills vi hörs igen, ha de gott