Blogg

Tabeller

Det här inlägget kommer att innehålla en massa frågor. Kanske är det för att jag ställer mig frågande till att debatten återigen ”blossat” upp kring tabeller för barn som lirar fotboll.
Idrottare och även en del journalister har uttalat sig negativt, kring tabellöst spel för barn.
En av frågorna som slår en är, varför drar det igång nu igen? Har det kommit fram något nytt? Någon uttalar sig om att det inte blivit någon skillnad. Ok, var kommer dessa siffror från? Kan man, innan ens en säsong spelats, dra sådana slutsatser?

Jag tog kontakt med tre av idrottsförbunden i Skåne.
Fotbollen, Innebandyn och Handbollen.
Min enkla fråga till Fotbollförbundet var: ”Har ni märkt någon skillnad”?
Svaren blev: ”Det har blivit mycket lugnare, i princip har det inte kommit in någon rapport gällande dessa åldrar. Det har även utökat med antal lag i flera cuper, förmodligen för att föreningarna anmäler mer än ett lag till cuperna idag”.
Men man var också tydlig med att det är lite tidigt att göra en utvärdering redan nu.

Frågorna till Innebandy och Handboll handlade om när barnen spelar med tabeller och när dessa infördes i respektive idrott.
I Innebandy räknar man tabeller från det då barnen blir 12 år. Detta infördes säsongen 2002/03
I Handbollen räknar man också tabeller från det då barnen fyller 12 år. Infördes säsongen 2013/14.
Jag kan inte minnas att det blev den diskussionen då kring tabellerna, så varför är det så hett när det gäller fotbollen?

  En annan fråga som jag ställer mig är, varför har inte dessa idrottare och journalister hörts till tidigare?
  Jag menar, idag börjar barnen lira fotboll i 4-5 års ålder. Varför skulle de behöva vänta i 5-6 år för att få börja spela med tabeller? Om nu tabeller är så viktiga för barnen (?).

  När jag försöker komma ihåg hur det var när jag var barn och idrottade, hur såg det ut då?
  Jag tror att det fanns tabeller, men det var inget som jag kan komma ihåg idag. Vi spelade matcher, och de ville man ju vinna såklart. Men tabeller?
  Någon före detta fotbollsspelare, numera fotbollsexpert skrev ”Hade inte tabeller funnits när jag var barn, så hade jag aldrig fortsatt med fotbollen”. Han sa också ”Det var extra kul att läsa tabellerna i tidningen”. Är det någon som ser/sett några tabeller i tidningarna för barn? När jag kollade med honom, så, nej, det hade inte han heller.
  Så vad är det som gör att ni som förespråkar tabeller tror att det är så oerhört viktigt för barnen? Varför ifrågasätts forskningen så starkt inom detta område?
  Inom vilka andra område ifrågasätter dessa personer forskningen?
  Jag undrar också om dessa personer tror att Svensk fotboll tagit det här beslutet med andra tankar än att:
  – Fler ska börja spela fotbol
  – Fler ska spela fotboll längre
  – Vi, Svensk fotboll, ska få fram bättre spelare till exempelvis våra Landslag.

  Jag får ofta höra att fotbollen är konservativ. Och visst, när det kommer på tal om förändringar, så kan det bli ”heta” diskussioner. Fotbollen berör. Det är oftast bra med diskussioner. Men ibland blir det lite väl mycket.
  Det stundar snart nya förändringar inom fotbollen. Nya spelformer. Vi får väl se hur det kommer att tas emot av alla fotbollsälskare.

  Som avslutning så vill jag försöka förklara en sak som många missförstår i denna debatten.
  Det finns INGET, absolut INGET, i detta som säger att barnen inte får tävla!!! Skillnaden möjligtvis är att barnen numera får större möjlighet att tävla på sina villkor, inte de vuxnas!!!

  Tills nästa gång, ha de gott därute