Blogg

Skylten

IMG_5591

Den här trottoarprataren (Skylten) dyker upp på fler och fler ställen där barn- och ungdomsidrott utövas. Den väcker intresse hos föräldrar och ledare runt om i Skåne.

För ett år sedan togs skylten fram av Skåneidrotten. Den delades ut till alla kommunerna i Skåne att sättas ut på anläggningar där det bedrivs barn- och ungdomsidrott.
Det dröjde inte länge förrän föreningar hörde av sig och ville ha denna på sin anläggning. Nu finns den på flera Idrottsanläggningar runt om i Skåne.
I samband med att skylten levereras ingår att föreningen, som får skylten, skall genomföra en diskussion/föreläsning eller utbildning kring värderingsfrågor och idrottens anvisningar för barn- och ungdomsidrott.

  Ett exempel på vad för föreläsning/diskussion kan vara, är en anpassad sådan för föräldrar.
  Att tillsammans diskutera vad de olika värderingsmeningarna på skylten innebär. Det kan vara ett bra sätt att få igång diskussioner om hur man tolkar de olika budskapen.
  Till exempel: Vad är Elitidrott egentligen? Vad står det för? Har vi Elitidrott i vår förening? Om vi har det, vad innebär det?
  Att diskutera kring domarrollen är något som borde göras i alla föreningar.
  Frågor att prata kring kan vara så enkla som, vem är domaren? Vad har domaren för roll?

  På tal om just domare så har jag en liten fundering:)
  Är det rätt ord att använda. Domare känns rätt så ”laddat”. Inte så sällan, inom en del idrotter, har vi 14-16-åriga killar och tjejer som dömer i matcher och tävlingar.
  De kan, som ni säkert känner till, bli rätt tufft ansatta av vuxna, föräldrar och ledare. Finns det en risk att vuxenidrotten gör sitt intåg här också? Vi ser en person som är utnämnd som domare, inte att det är ungdomar som iklätt sig denna rollen?
  Jag har inget bättre att komma med än matchledare som skulle kunna passa bättre. En ledare på tävlingar/matcher som leder barnen och ungdomarna. Självklart får de en utbildning för att kunna göra detta. Så lite mer en ledarutbildning än en regelutbildning 🙂
  Fundera gärna och kom med era tankar om det. Jag tror att vi kanske hade minskat ”hetsen” lite, och på så vis kanske fått behålla fler som kan tänka sig att fortsätta leda matcher/tävlingar i framtiden.

  En del föreningar är som sagt igång, men vi har långt ifrån nått ”taket”. Är er förening intresserad?
  Ta då kontakt, så ska vi se vad vi kan göra.
  Ju fler som tar del av föreningarnas värdegrundsarbete, ju fler kommer att se det sunda kring barn- och ungdomsidrotten.

  Det var allt för denna gång.
  Vi hörs och syns därute