Blogg

Prova olika idrotter, på olika sätt. Det ideella lever

Då var man tillbaka på jobb efter semestern. Det här inlägget kommer att handla om ett par upplevelser från sommarens olika aktiviteter.

Vi la några dagar av vår semester på Gotland i år. Mitt under Almedalsveckan…
Massor med folk naturligtvis, men Gotland visade upp sina fina och vackra sidor.
En av dagarna var det en idrottsdag. Nyfikna tog vi oss till Visby denna dag.
19 (!) olika idrotter kunde barn och ungdomar få prova på, allt på en yta av (uppskattningsvis) knappt tre fotbollsplaner.
Det var allt möjligt (nästan). Fotboll, ishockey, gymnastik, styrkelyft, varpa, budo, judo, golf m.m m.m
Det var en fröjd at gå runt på området och se barnen prova på. Något som slog mig när vi gick där, förutom att de lyckats ”klämma” in alla dessa idrotter på denna ytan, var alla glada ledare som tog hand om barnen. Vi fick också kvitto på vad en ledare kan betyda. När vi frågade vår dotter om vilket som hade varit roligast, som kom exempelvis styrkelyftningen upp som en sak. Varför? ”Ledaren var rolig och bra. Han frågade vad jag hette och var jag kom ifrån”. Så lite, som betyder så mycket.
Engagemang är en viktig egenskap att ha som ledare. Visar man engagemang, så är det lättare att få barnen att tycka det är kul:)
Nu ska vi ”bara” se hur vi ska göra för dottern vill börja med så många idrotter. Alltför många för att dagarna i veckan ska räcka till. Men det får ses som ett kul ”problem”.

För drygt en vecka sedan var det den årliga Fotbollsskolan i Charlo, ute i Svarte.
Ett fantastiskt upplägg som utvecklas för varje år, för barnen och ungdomarna.
Lägret är från fredag till söndag, och bara det att barnen och ungdomarna sover i militärtält på idrottsplatsen, är en kul upplevelse. Detta läger är något som de pratar om långt innan, och långt efter.
Ca 85 barn och ungdomar var på plats i år.
Förberedelserna är många inför detta arrangemang. Upplägget planeras, tält ska resas, personer som ska hjälpa till med mat och annat ska fixas. Det blir en rätt stor apparat av det hela.
Det är ett sant nöje att bara gå och strosa på idrottsplatsen denna helgen. Massor med glada barn, ungdomar, ledare och föräldrar.
Jag hörde någon siffra om att totalt hade drygt 50 personer varit inblandade med något inför, under och efter lägret. Det ideella lever och levererar.
Detta är ett tillfälle då barnen och ungdomarna träffas på idrottsplatsen på ett sätt som de inte gör i den ordinarie verksamheten. Men också ett tillfälle då ledare och föräldrar möts.
Idrottsplatsen lever verkligen upp och hamnar i byns centrum över en helg.

  Det finns mycket att skriva om detta läger. Nöjer mig med ett litet axplock utöver det som redan skrivits.
  * De ordinarie ledarna höll i ett fotbollspass (av 3-4 möjliga), övriga hölls av spelare från Öja/Charlo och tjejer som spelat aktivt i föreningen tidigare.
  Ett sätt att knyta ihop föreningen, ett sätt att få unga ledare in i verksamheten.
  * Även i år, liksom förra året, hade föreningen bjudit in andra idrotter att visa upp sig.
  Denna gången var det Ystads Tennisklubb, Ystads Friidrottsförening och Ystads Karateklubb. Alla barnen och ungdomarna fick prova på de olika idrotter under en eftermiddag.
  Ett oerhört uppskattat inslag under lägret. Ett sätt att låta alla få testa andra idrotter, men också att ledarna kan tänka att de kan använda fotbollsplanen till så mycket mer. Jag är övertygad om att flera kommer att variera sina träningar framöver.
  * Föräldrarna var som sagt på plats, så det var väl klart att det skulle vara en föräldraföreläsning kring värdegrunderna i föreningen.
  * Föreningen har haft någon som kommit och pratat lite om sin aktiva karriär tidigare år. Men frågan är om inte årets överraskning slog det mesta.
  Hela fotbollstruppen från FC Rosengård kom en stund på lördags förmiddagen. När de äntrade fotbollsplanen, så såg man hur det lös i ögonen på killarna och tjejerna.
  Det skrevs autografer på bollar, tröjor, armar m.m. Men det spelades också lite fotboll.
  Så ”lite” som betyder så oerhört mycket. Detta är ju något som barnen och ungdomarna kommer att minnas i väldigt många år.

  Tja, det var lite som hände under sommaren.
  Aktiviteterna är i full gång. Hoppas vi ses därute