Blogg

Mer än ett läger

Efter lite sommarledighet, så är det dags för ett nytt inlägg:)

I sommartider är det populärt med olika former av läger, fotbollsskolor och sommarturneringar.
Ett tillfälle att samlas och göra det där lilla extra.
Den gångna helgen arrangerade SoGK Charlo sin Fotbollsskola. Ett koncept som föreningen kört i flera år. Detta året tog man ut svängarna lite.

Charlos upplägg för sin Fotbollsskola är från fredag eftermiddag till söndag lunch. Barnen, ungdomarna och ledarna sover i militärtält på idrottsplatsen.
I år hade drygt 80 barn och ungdomar anmält sig till skolan + ett 20-tal ledare. Utöver dessa fanns många ideella krafter i form av föräldrar som fixade kring mat och annat.
Trivseln denna helg är på topp, trots att man kanske inte hade vädret på sin sida.
Vanligtvis så har det tränats mycket fotboll blandat med lite teori och hoppborgar. I år valde föreningen att göra på ett lite annorlunda sätt.

  Vi pratar mycket kring, hur ska vi få så många som möjligt att idrotta så länge som möjligt. En sak som kan bidra är kanske att variera sina träningar. Som att i en fotbollsföreningen behöver det inte alltid vara ”bara” fotbollsträning.
  Tillsammans med ansvarig för fotbollsskolan i Charlo satte vi oss en stund och ”surrade” lite kring hur och vad man skulle kunna göra. Vi kom snabbt fram till att en idé skulle vara att bjuda in andra idrotter att visa upp sig och låta barnen/ungdomarna testa dessa.
  Brottningen i form av Marsvinsholms IF och Ystads Tennisklubb kom upp som tänkbara föreningar.
  Dessa föreningar var på plats några timmar under helgen, vilket uppskattades av deltagarna. Även en instruktör för Fotbollsworkout körde ett pass som också gillades. Detta varvat med traditionell fotbollsträning och lite lir i fotbollsbingarna (se länkad film) gjorde att deltagarna fick prova på annat och att aktiviteten blev hög. Kanske inte konstigt att de somnade gott på kvällarna i tälten:)

  Utöver de praktiska inslagen, så passade föreningens ledare att köra lite värdegrundsfrågor med barnen/ungdomarna.
  Lite kring: Hur ska man vara som kompis? Hur ska man vara med de man möter i matcher? Hur man ska man vara med domarna som dömer matcherna? Osv…
  Ledarna gjorde detta med sitt lag. Tanken att låta barnen/ungdomarna själva få sätta upp dessa värderingar, gör, tror vi, att de är enklare att följa.

  Även två föreläsningar/diskussioner fördes under helgen
  På lördagen fick barnen/ungdomarna lyssna på Oscar Carlén. Oscar pratade bl.a. om att man kan vara duktig på många saker, behöver inte vara idrott.
  Han pratade om vikten av att sköta sig i skolan för det har man nytta av även i idrottslivet och framförallt i livet efter.
  Han berättade även om betydelsen hans föräldrar/tränare haft för sin karriär och ville få barnen att ta tillfället i akt att lyssna på alla vuxna för där fanns alltid nåt att lära.

  Under söndagsförmiddagen var det en föreläsning/diskussion med föräldrar under rubriken: Vem vinner? Vem förlorar?
  Det var bra diskussioner som förhoppningsvis gav en eller annan tankeställare.

  Som ni kan se, så hanns det med väldigt mycket under helgen.
  Att ha sådana här tillfällen i en förening ger så mycket. Förutom att barnen och ungdomarna har väldigt kul, så umgås man över åldersgränserna, som man inte göra under de traditionella träningsperioderna. Även ledarna får en möjlighet att träffas och ge varandra tips, stöd och idéer. Och även föräldrar som träffas på idrottsplatsen och knyter kontakter.
  Idrottsplatsen blir helt enkelt en stor samlingsplats igen, som den en gång i tiden var.
  Nu gäller det, hur ska föreningen bibehålla detta intresset hos alla. Det blir nästa nöt att knäcka.

  Naturligtvis går en väldig massa ideell tid åt för att arrangera detta evenemang. Det ska fixas och planeras i massor. Ledare och föräldrar får lägga någon extra timme.
  Men uppfattningen var klar när jag pratade med de som var på plats. Det var roligt.
  Så det är inte bara barnen och ungdomarna som har kul, även de vuxna som är involverade på ett eller annat sätt har också haft väldigt kul.
  Till nästa år hoppas föreningen att fler vuxna ska få vara med om detta roliga.

  Föreningen sammanställde en liten film, som jag fått lova att dela i detta blogginlägg.
  Håll tillgodo http://www.laget.se/SOGKCHARLO/Video/45234