Blogg

"Mer än bara fotboll"

För ett par – tre månader sedan pratade jag och min kollega Peter Rosenquist med ledare från Svenstorps IF om det vill vara med i ett projekt och dessutom vara med som arrangör. Svaret kom blixtsnabbt, JA!
Sedan dess har det filats och planerats och i lördags kördes projektet i Svenstorp, och som det känns så här några dagar senare, kan betyget endast bli Succé.
Här kommer ett litet inlägg om vad som hände. Vill ni ta del av mer, eller har liknande tankar om att göra något, hör gärna av er:)

Under några timmar var vi på Svenstorps Idrottsplats i lördags tillsammans med ca 60 pojkar och flickor i åldrarna 10-13 år från fem föreningar. De fem föreningarna var, Gärsnäs AIS, Janstorps AIF, SoGK Charlo, Svenstorps IF och Vollsjö AIF.
Under dagen fick dessa prova på olika aktiviteter, medan ledarna var med och diskuterade kring barn- och ungdomsidrott.
Ämnena som diskuterades var bland annat Allsidighet och det var även temat för de aktiva.
Under förmiddagen delades barnen upp i fyra grupper till de fyra olika aktiviteterna som de skulle få prova på.
Aktiviteterna bestod av: Volleyboll, som hölls av Ystads Volleybollklubb, Innebandy, Ystads Innebandyklubb, Golf,  Ystads Golfklubb och Speedshooter.

IMG_4640

  Det var full aktivitet på fotbollsplanen som användes till andra saker än just fotboll:)
  Det gick inte att ta miste på att barnen tyckte det var kul.

  Samtidigt i klubbvilan var ledarna samlade för att diskutera vad som är sund och bra idrott för barn och ungdomar.
  Hur får vi så många barn och ungdomar att fortsätta idrotta så länge som möjligt?

  IMG_4638

  Lite av de punkter som diskuterades var bl.a. Allsidighet, Språket, Barnrättsperspektivet, Att vara med i en förening, Teori/Smådiskussioner med barnen.

  Det var två härliga timmar där ledarna bjöd på sig själva om sina tankar och idéer. Självklart kommer dessa diskussioner att fortsätta och utvecklas framöver mellan dessa ledare.
  Men det var redan vid presentationen som vi reagerade över en sak som dessa föreningsledare hade gemensamt.
  Alla berättade om hur deras åldersgrupp växt, och de hade växt rejält. I vissa fall med över 100%.
  När vi ställde frågan om de vet varför de har ökat, så var man inte helt klar över varför. Kan det vara så enkelt att ledarna har en väldigt sund syn på hur barn ska idrotta?
  Någon nämnde som ett ”enkelt” ex. ”Jag berömmer aldrig den som gjort mål först, utan berömmer den som slagit passningen, kastat inkastet eller liknande”.
  Någon sa ”Jag skriver aldrig resultatet i ett referat till hemsidan eller Facebook-sidan”
  Vi pratade lite om just det där med vad man skriver på hemsidor och Facebook-sidor. En av ledarna fick beröm från en annan förenings ledare för hur kul man skrev och att det alltid var så positiva saker att läsa om. Kan det vara något som gör att barn, föräldrar söker sig till dessa föreningar?

  Kan man med en medveten sund barn- och ungdomsidrott locka till sig fler aktiva? Få dom att fortsätta längre?
  Vad tror ni svaret blir på de frågorna?

  Under lunchen gick jag runt och pratade med barnen, ledarna, ledarna från de olika idrotterna.
  Alla var nöjda. En del tankar hade väckts hos ledare från idrotterna att göra sådant här fler gånger, dvs komma ut till föreningar och låta barn och ungdomar prova på deras aktivitet:)
  Barnen var glada och hade svårt att välja vilket som var roligast, så de flesta svarade att allt var kul.

  Efter lunchen delades barnen upp i tre grupper för att göra något lite mer fotbollsrelaterat, men kanske inget som de gjort tidigare.
  En grupp spelade Fotbolls High Chaparal (eget hittepånamn:)), en annan fick prova på Fotbolls-workout, som Jenny Mattisson höll i, och den tredje fick göra lite övningar med boll i något som kallas för märket.
  Även här var barnen i full gång och hade, som vi tolkade det, väldigt roligt.

  Varför gjorde vi det här?
  Det var olika skäl. Något för att visa att det finns andra idrotter, andra idrotter som man mycket väl kan köra på en fotbollsplan och på så sätt variera sig. För vi tror att barn och ungdomar idrottar längre om de ges en möjlighet att prova på flera idrotter än en.
  Ett annat skäl var att få träffa ledare och diskutera över hur vi kan hjälpas åt att få barn och ungdomar att idrotta längre.
  Vi ville också visa på att man kan ha alternativa fotbollsrelaterade träningar som ex. Fotbollens High Chaparal där vi använde oss av fyra mål och spelade med fyra bollar samtidigt:)
  Sedan att det kommer att ge andra positiva effekter gör ju inte denna dag något sämre.
  Ledarna fick träffas under andra former än just den när man möts i en match. Killarna och tjejerna fick också träffas under andra former. Detta gör naturligtvis att det knyts kontakter och fortsatt utbyte i olika former.
  Men i grund och botten hoppades vi att barnen skulle få en rolig upplevelse som de kommer att prata om en tid framöver, och det fick vi en absolut känsla av att de gjorde.

  Det här inlägget blev lite längre än de tidigare som är skrivna, jag hoppas ni har överseende med det och orkade er igenom hela inlägget:) Det skulle kunnat vara väldigt mycket längre eftersom det finns mycket att berätta från denna dag.
  Men lite trådar från den här dagen kommer i senare inlägg.
  Så tills dess, ha det gott därute