Blogg

Kombinera olika idrotter

Årets sista blogginlägg kommer att ta upp ett exempel på hur man kan kombinera två idrotter i en förening. Även ett exempel på hur man kan låta barnen inom en idrott få prova på andra idrotter.

I slutet på året fick vi in information från en ledare i en förening om att den ena idrotten i föreningen utökat sin träningsdos. Idrotten ifråga som ökat sin dos, är en utomhusidrott, men trots detta ökade man alltså antalet träningar för deras 10-årslag. Anledningen? Man skulle förbereda laget på en utomhusturnering som bedrivs november – mars.
Följden av detta, blir att barnen inte hinner/orkar fortsätta vara aktiva i den andra idrotten som bedrivs i föreningen.

Det är tyvärr inget ovanligt att idrotter/föreningar konkurrerar med varandra för barn i tidig ålder. Detta gör att barnen alldeles för tidigt får specialisera sig inom en idrott.
Trots all forskning talar för att barn bör prova på många olika idrotter, så gör vi tvärtom. Varför?
Vilken är vinsten? Framgångar i tävlingsvinster, serievinster, cupvinster, eller vinsten i att barn och ungdomar idrottar upp i vuxen ålder? Hur får vi i dessa sammanhangen ett livslångt idrottande?
Kan man göra så här:

  Jag har varit i kontakt med en ledare i Tollarps IF. I föreningen har man både handboll och fotboll som idrotter.
  Det har varit det traditionella tidigare, d.v.s. på sommaren fotboll, på vintern handboll. Men i takt med att idrotterna blir mer eller mindre året-runt-idrotter krävdes en förändring.
  Den ledaren jag pratat med är en ledare av tre i en åldersgrupp för pojkar och flickor födda -10/11.
  Handbollen och fotbollen hade för dessa åldersgrupper fått varsin inomhustid, den ena på lördagar och den andra på söndagar. Vid en lite eftertanke kom man snabbt fram till två saker. 1. det var samma barn som skulle gå på dessa träningar. 2. man trodde att det kunde bli svårt att få föräldrarna att komma till sporthallen både lördag och söndag.
  Eftersamtal mellan ledarna kom man fram till att träna gemensamt på lördagarna. Nu varvar man istället handbolls- och fotbollsträning under samma träningspass.
  När jag pratar med ledaren om varför de tänkt om, så kommer svaren direkt: ”Vi tror att barnen kommer att idrotta längre”. ”Vi tror att barnen är de som kommer att så småningom själva bestämma vilken idrott de vill syssla med när de blir äldre”. ”Vi behöver båda idrotterna i byn”. ”Vi tror att barnen utvecklas mer om de får hålla på med mer än en idrott”.
  – Hur har ”snacket” gått bland föräldrarna? ”Enbart positivt. Några har bl.a. sagt: Vad skönt, nu slipper de att välja”.
  – Tror du att det finns en åldersgräns för att kunna göra så här i en förening? ”Nej, varför skulle det vara det? Kanske får man titta på olika upplägg för olika åldrar, men visst går det”.
  Ledaren berättar också om ett stort möte i början på året där fotbollssektionen med alla från styrelsen, samt tränare för alla lagen ska diskutera år 2017 och bl.a. detta. Vi får hoppas att det blir ett positivt möte:)

  Ett annat upplägg kan vara det som en ledare i en handbollsklubb gör med de tjejer som han är tränare för.
  De har helt enkelt bytt ut ett träningspass i veckan mot andra idrotter. Det har varit skateboard, innebandy, kampsport m.fl. Då ska tilläggas att detta görs under säsongen, vilket kanske utmärker det hela ytterligare:)
  Här pratar vi om att gå utanför den berömda ”boxen”, men ändå så enkelt.

  Så, vad hindrar er att göra liknande i er förening, i ert lag? Finns det hinder?
  Tror du/ni på att barnen idrottar längre om de får prova på andra idrotter? Kan de rent av utvecklas till att bli bättre idrottare om de sysslar med olika idrotter?

  Som vanligt en massa frågor. Och som vanligt, så har ni svaren själva:)

  Jag vill passa på att önska Alla ett gott slut på året och ett riktigt Gott Nytt År